Гитереш: Пандемијата е закана за меѓународниот мир и безбедност

Генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш, го предупреди Советот за безбедност на ООН дека пандемијата на коронавирус е закана за меѓународниот мир и безбедност „што потенцијално би можело да доведе до зголемени социјални немири и насилство, што во голема мерка би ја нарушило нашата способност да се бориме против оваа болест“.

Тој рече дека посебните итни ризици за глобалната безбедност се однесуваат на напорите за решавање на конфликтите кои во моментот се суспендирани поради пандемијата, терористите кои гледаат можност да нападнат во време на слабост и групи кои можат да ги увидат ефектите од биотерористичкиот напад.

Лидерот на ООН зборуваше на затворениот состанок на Советот за безбедност на Ковид-19. Советот е највлијателното тело на ООН и сè уште не се изјасни во пандемијата, објави АП.

Гутереш, чии коментари ги објави портпаролот на ООН, рекол дека вклученоста на Советот за безбедност ќе биде „клучна во ублажувањето на ефектите од пандемијата Ковид-19 врз мирот и безбедноста“.Тој додал дека „сигналот за единство и решеност на Советот ќе игра голема улога во ова вознемирувачко време“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *