Милиќ: Една работа не ми е јасна, кога станува збор за бројот на починати во Италија

– Зoшто е чудно што италијанската статистичка служба досега не станала релевантна во споредбата на вкупната смртност на пример во март 2018 година, со март 2020 година- пишува познатиот новинар Горан Милиќ и додава:

Стравот од вирусот влезе во секој жител на Балкнот, Европа, светот … Нема сомнение за тоа. Секој ден, минута во минута, граѓаните, не само на Балканот, се бомбардирани со нови информации, најчесто за бројот на заразени и мртви. Сите други детали или „категории“ како сакате, се во позадина, понекогаш споменати тука и таму. Во БиХ, од доаѓањето на коронавирусот(пред 23 дена), починаа шест лица позитивни за COVID-19. Претежно постарите лица и луѓето кои претходно имале здравствени проблеми.

Во САД биле заразени над 100.000 луѓе, а 1.536 починале. Најлошата состојба е во Италија кога починаа скоро 1023 луѓе. Колку што знаеме од Италија, сè уште има активен број од 70.065 заразени лица, а дека во последните 24 часа се регистрирани 12.384. Италија е најголемата мистерија.

Познатиот новинар Горан Милиќ, исто така, се запраша во својот пост на Фејсбук, кој е широко распространет на оваа социјална мрежа.

„Ме мачи проблемот со смртноста на Италијанците од коронавирусот.

Пред да се појави, на пример во Италија починаа околу 647.000 луѓе во текот на целата 2018 година. Во просек, 1.770 на ден.

Сега само од коронавирусот умираат 919 луѓе.

Дали ова значи дека сега, во просек, 2.689 умираат во Италија секој ден?

Или смрт од срце, карцином, СИДА, грип, пневмонија, итн. во голема мерка, во оваа збунетост и дезинформација, му се припишуваат на коронавирусот?

Зашто е чудно што италијанската статистичка служба досега не станала релевантна во споредбата на вкупната смртност на пример во март 2018 година со март 2020 година.

Прашањето е јасно, дали сега 919 Италијанци умираат повеќе на ден, или се намалува стапката на морталитет на други болести?

Јас воопшто не се сомневам во какви било теории на заговор, само сакам да бидам малку поблизу, да сфатам колкава е смртноста поради традиционалните болести, колку од старост и колку од коронавирусот? “, Напиша новинарот на својот Фејсбук пост.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *