Мијачиќ: Приштина веднаш ќе ги укине сите такси, Белград играше паметно

Поглавје 35 Координаторот на Конвенцијата за Европската унија Драгиша Мијачиќ, гостин на Денот во живо, изјави дека, најверојатно, Приштина ќе ги укине сите даноци што ги наметнала на стоки од Србија одеднаш и дека условите што ги наметна Србија од страна на премиерот на Косово беа обид на Албин Курти да ги зачува позицијата национален лидер на Косово.„Чекавме долго време за овој ден, барем кога ќе се разговара за самите даноци. Знаеме дека Курти неодамна излезе со план делумно да ги укине такситоните, така што денешната дебата ја гледаме како епилог на сè што се случува, или на почетокот Од една страна, со овој предлог, Курти се обидува да излезе од процесот на укинување на таксито, затоа што тоа не е политика што ја воведе, тој дошол во ситуација да мора да го реши, сака да го реши за да ја одржи својата позиција национален лидер, а од друга страна да го исполни она што се бара од него, пред сè од страна на САД. Тој се обидува да изнајде решение што вклучува делумно укинување на условите за плаќање, но меѓународните партнери не се задоволни од тоа “, вели Мијачиќ.

 


   	

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *