Препораки

Музиката има седативно дејство, ја поттикнува силата на имагинацијата, дава иницијатива, ја јакне волјата, ги ублажува болките, го намалува крвниот притисок, го намалува стресот и ги регулира сите аспекти на здравственото телесно функционирање.

Знаеме дека пешачењето е здраво, но се помалку го практикуваме тоа. Новото истражување повторно го свртува вниманието на пешачењето. Дека пешачењето е здраво покажува и истражувањето во кое учевствувале 60 илјади луѓе. Тие дневно оделе по 10 илјади чекори во рок од 8 месеци.

За подобро разбирање на понежниот пол, еве факти кои мажите би требало да ги знаат...

Иако секое цивилизирано општество се обидува да се наметне на еднаквоста на половите, науката сугерира дека разликите меѓу нив се природни. Една од заблудите е тоа што машкиот и женскиот мозок се исти. Меѓутоа, како што тврдат невропсихијатрите, унисекс мозок не постои. Затоа, за подобро да се разбере понежниот пол, еве неколку факти за женскиот мозок, кои секој маж би требало да ги знае

Два пубертета

Никој тоа не го сака, бидејќи донесува физички и хормонални промени кои не само што создаваат чудно расположение, исто така повлекуваат и прашања за сопствениот идентитет. Жените поминуваат низ "вториот пубертет", кој уште се нарекува и менопауза, а почнува во нејзините четириесетти години. Почнува околу 43-тата година, а својот врв го достигнува во 47, 48 година. За време на оваа транзиција, женските хормони, толку лудуваат, што нејзиното расположение може да биде како онаа на тинејџерите. Времетраењето на менопаузата варира од 2 до 9 години, а повеќето ги напушта по педесетата година.

Фото Галерија

Поврзете се со нас

За нас

МX - Радио е радио станица која емитува сигнал на подрачјето на Охрид, Струга, Дебар, Кичево.