Зшто е толку тешко да се ослаби?

Објавено во Препораки Сабота, 21 Февруари 2009 04:17

Дали некогаш сте се запрашале зошто со текот на годините е се потешко да ја задржите посакуваната тежина, а и да ја изгубите?

Постојат луѓе кои вежбаат по еден час дневно и јадат храна со малку маснотии и никако не можат да ги намалат оние 3-5 килограми вишок. Како поминуваат годините приметуваат дека имаат поголема желба за слатки и храна која содржи повеќе маснотии. Повеќе се разболуваат.

Имаат се повеќе физички проблеми. Брзо се заморуваат и уморни се во поголемиот дел од денот.

Дали постои решение?

На вашите црева постојат испапчувања во форма на прсти кои се нарекуваат цревни ресички (villi). Низ нив се прави целата апсорпција на храна и течности кои ги внесувате во текот на денот. Со текот на годините тие се оштетуваат и кинат. Работи кои може да влијаат на нивното оштетување се:

• Стрес
• Алкохол
• Адитиви
• Лекови
• Пушење
• Масна храна
• Конзерванси
• Сол

Како тие се повеќе се оштетуваат, вашето тело се повеќе има тешкотии при апсорбирањето на нутриентите.

А што се случува кога вашето тело не може да ги апсорбира нутриентите од храната?

Најнапред, почнува да ви треба се повеќе храна - вашиот апетит се зголемува а се зголемува и вашата желба за јадење, бидејќи вашето тело има потреба од се повеќе нутриенти. Почнувате да посегнувате по маснотии и шеќер, бидејќи тие се најлесни супстанции кои во моментот вашето тело ги апсорбира. Чувствувате замор кога вашето тело не ги добива хранливите материи кои му требаат. Кога цревните ресички не се доволно здрави, вашето тело добива сигнали како да гладува и наместо да ја согорува маснотијата, ја складира. Може и да кажете, "Јадев навистина здрава храна, или јадев храна со малку маснотии, или јадев природна храна и земав витамини." Некои од вас можеби и вежбаат во теретана. Иако можеби и ги правите сите овие работи, сепак може да ви се јават сите симптоми кои ги опишавме. Најголемиот проблем најверојатно е токму апсорпцијата. Без разлика, колку здрава храна и витамини внесувате, ако вашето тело нема способност да ги апсорбира, тогаш залудно е и да се внесуваат.

Контрола на тежината од внатре

За да ја намалите тежината и да ја одржувате онаа тежина која ја посакувате, треба да го храните вашето тело на клеточно ниво. Тогаш тоа ќе може да ги обнови и регенерира цревните ресички до фаза на здрави, за да тие дојдат во состојба како кога сте биле млади.

Регенерирајте го вашите цревни ресички - Намалете ги килограмите!!!

Фото Галерија

Поврзете се со нас

За нас

МX - Радио е радио станица која емитува сигнал на подрачјето на Охрид, Струга, Дебар, Кичево.