Треба да се знае

Објавено во Околу вас Петок, 27 Февруари 2009 17:25

КАКО ДЕЛУВА ОЗОНОТ

Кога грее сонцето,гасовите кои ги испуштаат автомобилите,како што е тоа примерот со азотните оксиданси и испарливите органски соединенија,реагираат меѓусебе при што се создава озон. Озонот е пожелен во повисоките слоеви на Земјината атмосвера,

но неговото присуство во приземниот слој ,блиску да Земјината површина предизвикува штетни последици. Според она што се знае,а потврдено е дека во Европа штетното влијание на озонот го почувствувале повеќе од 100 милиони луѓе. Нашата земја се карактеризира со голем број сончеви денови,и штетното влијание на озонот го чувствуваат и добар дел жители од Р Македонија.

Фото Галерија

Поврзете се со нас

За нас

МX - Радио е радио станица која емитува сигнал на подрачјето на Охрид, Струга, Дебар, Кичево.