Околу вас

Македонското еколошко друштво (МЕС) утре ќе ги истакне податоците од ловењето на уште еден балкански рис-мажјак.

Ова е втор рис кој е уловен на територијата на Македонија за потреби на науката и му е поставен ГПС уред.

Лекарите советуваат денот никогаш да не се почнува со кафе, туку задолжително прво да се

Современа жена не може да издржи без огледало ни половина час. Кога тоа не го прави, нејзиното расположение е значително......намалено, понекогаш депресивно, ова е резултат на едно британско истражување. Жените просечно пред огледало се 38 пати на ден, покажуваат резутатите од истражувањето. 1% од понежниот пол го користи огледалото најмалку 50 пати на ден.

КВАЛИТЕТ НА ВОЗДУХОТ

Луѓето сметаат дека чистиот воздух е најважен за добро здравје.Навистина се во право!

КАКО ДЕЛУВА ОЗОНОТ

Кога грее сонцето,гасовите кои ги испуштаат автомобилите,како што е тоа примерот со азотните оксиданси и испарливите органски соединенија,реагираат меѓусебе при што се создава озон. Озонот е пожелен во повисоките слоеви на Земјината атмосвера,

КАКО СЕ ЗАГАДУВА ВОЗДУХОТ ВО ОТВОРЕН ПРОСТОР

Зимскиот смог се создава кога маса ладен воздух лебди над еден дел од Земјината површина и на тој начин ги заробува загадувачките супстанции посебно јаглерод диоксид, азотните оксидати и цврстите честички.

Истражувачите кои се занимаваа со прашањето за влијанието на хормоните врз животот на луѓето веќе долго време се сомневаат дека тестостеронот е виновен за однесувањето кое често пати го карактеризираме како 'машко'. Откриено е дека семејната среќа и цврстото партнерство влијаат на нивото на тестостерон кај мажите.

Жените во ПМС повеќе одат во шопинг. Психолозите откриле дека жените се склони кон поголемо трошење на пари кога се приближуваат кон крајот на својот менструален циклус. Времето на менструалниот циклус се покажало дека има големо влијание врз расположението и апетитот на жената, а новата студија открила дека влијае и на склоноста кон потошувачка.

Уште од ренесансата, стручњаците по анатомија го споредувале животинскиот систем за варење со човечкиот. Кој вид на цицачи е најблизок до човечкото суштество? Тревопасните или месојадците? Да направиме еден брз преглед на основните карактеристики на системот за варење кај човекот и животните:

Фото Галерија

Поврзете се со нас

За нас

МX - Радио е радио станица која емитува сигнал на подрачјето на Охрид, Струга, Дебар, Кичево.