7 начини како да го намалите стресот

Објавено во Диета и фитнес Недела, 03 Мај 2009 17:07

Сите ние помалку или повеќе секојдневно сме жртви на стресни ситуации.Нормално сите различно реагираме на стресот но кога тој би не совладал би можел да ни направи многу проблеми па и медицински како:

болести на срцето,рак,покачување на висок крвен притисок како и асма,алергија,мигрена,кожни проблеми и сл.Истражувњата покажале дека околу 75-90% од одењето на лекар се токму поради стресот.Па еве неколку начини како да се ослободите од стресот:

1.разбудетесе се порано-трудетесе да се разбудите пред вашето семејство бидејќи само така ќе имате време да во мир и тишина да ги организирате обврските што ве чекаат во денот

2.поделете ги обврските со семејството и фамилијата-колку вие и да мислите дека можете се на секогаш е така па стресот би можел да ве совлада и кога најмалку очекувате

3.земете си пауза во текот на денот- замете си барем 10мин одмор да земете здив и да си ја прочистите главата по тоа освен што би избегнале стрес  би биле и покорисни

4.задолжително најдете време за вежбање

5.научете да кажете "не"

6.опуштајте се во придружба на музика

7.не правете се одеднаш

Фото Галерија

Поврзете се со нас

За нас

МX - Радио е радио станица која емитува сигнал на подрачјето на Охрид, Струга, Дебар, Кичево.