Охрид

Коалицијата на невладини младински организации "СЕГА" и Младински Совет од Охрид како партнерска организација, веќе седум години се активни носители на имплементацијата на Конвенцијата за правата на детето во Република Македонија, во рамките на проектот за зајакнување на ученичкото учество во училиштата.

Екипите на Ј.П. "Охридски Комуналец" покрај редовните активности, согласно програмата за одржување на манифестации, овие денови се вонредно ангажирани со поинтензивни активности околу одржувањето на јавната чистота и јавното зеленило. 

Туризмот во Република Македонија станува се позначајна гранка и е еден од најбрзо растечките економски сектори во нашата држава кој од година во година генерира се повеќе работни места, поголем девизен прилив а со тоа и економски раст и пораст на животниот стандарт на македонските граѓани.

Најголемиот проблем во Македонија е иселувањето на младите. Македонија вложува во кадри од чие знаење потоа ќар имаат други држави. Во Охрид, македонскиот бисер и најголема гордост оваа катастрофа е највидлива - Охрид е рекордер по иселувањето.

 Ј.П. "Охридски Комуналец" повторно активен за денот на дрвото 30.11.2016 год. Беа донирани околу 300 зимзелени садници од видот "аризонски чемпрес" и  "туја", кои се од сопствено производство на претпријатието и беа засадени на повеќе локации во градот, а дел беа донирани на средните и основните училишта.

Владата на ВМРО ДПМНЕ и ДУИ во своето 10 годишно владеење успеа македонското образование да го донесе на самото дно во европски рамки и од него да направи единствено само фабрика за партиски вработувања.

Особено е значајна тематиката која ја опфаќа внатрешната пловидба. Република Македонија и тоа како е богата со водни ресурси, но за одржување во оптек на водените басени потребни се значајни проекти кои денес може да ги согледаме како наведени во програмата РЕАЛНО на ВМРО ДПМНЕ.
Дозволете да набројам само неколку кои се директно поврзани со нашиот град Охрид:

Денеска во посета на Охрид беше носителот на избирачката листа од 5-та изборна единица од ВМРО ДПМНЕ Антонио Милошоски, кандидатите за пратеници Љубен Арнаудов ,

Се ближи крајот на 2016 година, година која за Македонија беше особено значајна, година во која прославивме четврт век независност. Но што и донесоа на Македонија овие 25 години? Посебно ако се стави акцент на последните десетина години едноумие и еднопартизам, а да не зборуваме за последните 2 години, можеби и најтешки од безизлезната политичка криза во Македонија.

Фото Галерија

Поврзете се со нас

За нас

МX - Радио е радио станица која емитува сигнал на подрачјето на Охрид, Струга, Дебар, Кичево.