Охрид

ВМРО ДПМНЕ е партија која на предвремените парламентарни избори ја доби довербата на граѓаните на Република Македонија па токму поради тоа би сакал денес да укажам на дел од ветувањата кои ги дадовме во изборната кампања и да потенцирам дека тоа се ветувања и проекти кои во целост произлегуваат од реалната потреба на граѓаните.

Огромен пожар избувна во стамбена куќа во Охрид. Како што дознаваме нема повредени но е причината огромна материјална штета.

Дебарско – кичевската епархија ги известува своите православни верници дека на 07 декември 2016 година (среда), ќе се служи празнична вечерна богослужба во манастирот „Свети Климент и Пантелејмон“ – Плаошник – Охрид,

Делегација на Амбасадата на Република Кина во Република Македонија, денеска беше во работна посета на Секторот за внатрешни работи Охрид. На средбата, претставниците на кинеската амбасада, на раководниот тим на СВР Охрид им го искажаа задоволството од високиот степен на безбедност во Охрид забележано од кинеските туристи што во изминатиов период го посетиле Охрид.

Коалицијата на невладини младински организации "СЕГА" и Младински Совет од Охрид како партнерска организација, веќе седум години се активни носители на имплементацијата на Конвенцијата за правата на детето во Република Македонија, во рамките на проектот за зајакнување на ученичкото учество во училиштата.

Екипите на Ј.П. "Охридски Комуналец" покрај редовните активности, согласно програмата за одржување на манифестации, овие денови се вонредно ангажирани со поинтензивни активности околу одржувањето на јавната чистота и јавното зеленило. 

Туризмот во Република Македонија станува се позначајна гранка и е еден од најбрзо растечките економски сектори во нашата држава кој од година во година генерира се повеќе работни места, поголем девизен прилив а со тоа и економски раст и пораст на животниот стандарт на македонските граѓани.

Најголемиот проблем во Македонија е иселувањето на младите. Македонија вложува во кадри од чие знаење потоа ќар имаат други држави. Во Охрид, македонскиот бисер и најголема гордост оваа катастрофа е највидлива - Охрид е рекордер по иселувањето.

 Ј.П. "Охридски Комуналец" повторно активен за денот на дрвото 30.11.2016 год. Беа донирани околу 300 зимзелени садници од видот "аризонски чемпрес" и  "туја", кои се од сопствено производство на претпријатието и беа засадени на повеќе локации во градот, а дел беа донирани на средните и основните училишта.

Поврзете се со нас

За нас

МX - Радио е радио станица која емитува сигнал на подрачјето на Охрид, Струга, Дебар, Кичево.