Охрид http://mxradio.com.mk Thu, 16 Aug 2018 06:06:04 +0200 Joomla! - Open Source Content Management mk-mk Скутерџија повредил капач и избегал http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/skuter-i-a-povredil-kapach-i-izbegal http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/skuter-i-a-povredil-kapach-i-izbegal Скутерџија повредил капач и избегал

Полициската станица од Струга, презема мерки за пронаоѓање на лице кое вчера во 16 часот и 40 минути, управувајќи скутер во водите на Охридското езеро кај населбата „Езерски лозја“, го повредило лицето Р.Д.(50) од струшкото село Ливада.

Според пријавата, сега повредениот пливал на оддалеченост од околу 500 метри оддалеченост од брегот кај населбата „Езерски лозја“ кога бил удрен од скутер, по што возачот на скутерот веднаш заминал и не му пружил помош на повредениот. Истиот, од друго лице бил пренесен во Општата болница во Струга. 

]]>
contact@mxradio.com.mk (MX Радио) Охрид Fri, 10 Aug 2018 17:31:28 +0200
Олимписки маратон 10км во Охрид http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/olimpiski-maraton-10km-vo-okhrid http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/olimpiski-maraton-10km-vo-okhrid Олимписки маратон 10км во Охрид

Клубот за спортови на вода "ОХРИДСКИ БРАНОВИ 2008" Охрид, со задоволство го најавува одржувањето на,  по втор пат во Македонија,

Интернационалниот Олимписки пливачки маратон на 10 км. "Охрид 2018" кој Ќе се одржи на 11.08.2018 г. (сабота) на Охридското езеро на водената поврШина помеЃу "Старото пристаниШте-х.Палас" и х. Милениум. Предвидено е стартот на трката за мажи да биде во 12 ч., за жени во 12:05 ч., а пристигнување на пливачите на целта се очекува околу 14 ч. кога Ќе се доделат медаљи на победниците. 

За регуларноста на Пливачкиот маратон на 10 км., како олимписка дисциплина, Ќе се грижат судии од МеЃународната пливачка федерација ФИНА и клубот Охридски бранови 2008.

ПовеЌе информации за оваа пливачка манифестација Ќе можете да добиете на техничкиот состанок со пливачите, тренерите и судиите кој Ќе се одржи денес, 10.08.2018 г. во х. Милениум со почеток во 19 ч.

 

]]>
contact@mxradio.com.mk (MX Радио) Охрид Fri, 10 Aug 2018 17:12:46 +0200
Денови на Живко Чинго http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/denovi-na-zhivko-chingo http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/denovi-na-zhivko-chingo Денови на Живко Чинго

Во чест на Чинго од 1988 година во неговото родно место се одржуваа манифестацијата „Денови на Живко Чинго“.

Во текот на манифестацијата се доделува Наградата „Живко Чинго“ за најдобрар расказ.

Живкко Чинго роден е во 1935 г. во с. Велгошти, Охридско. Во родното село завршил основно училиште, а гимназија во Охрид. Во 1959 година дипломирал на Филозофскиот факултет при Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје. Извесно време работел како професор по книжевност во гимназијата во Охрид, а во Скопје работел во: „Студентски збор“, во „Млад борец“, во Радиотелевизија Скопје, во Институтот за фолклор „Марко Цепенков“, во Центарот за политички студии, а бил и долгогодишен директор на Драмата при Македонскиот народен театар. При крајот на животот работел како советник при Републичкиот комитет за култура. Во 1963 година станал член на Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ), а бил и член на МАНУ. Умрел на 11 август 1987 година.Ш1

Во македонската книжевност Чинго влегол кон крајот на педесетите години на ЏЏ век. Уште во своите први раскази, објавени во периодиката, тој го свртел кон себеси вниманието на книжевната јавност, а со појавата на првата збирка раскази Пасквелија било јасно дека се работи за голем мајстор на расказот.

Првата збирка раскази Пасквелија, издадена во 1961 година, била дочекана како книжевно откровение. Неколку години подоцна, во 1965 година, тој ја објавил и втората книга раскази Нова Пасквелија, која го повторила големиот успех на првата книга. Во 1966 година, Чинго го објавил романот за деца Сребрени снегови, а во 1971 година и својот втор роман Големата вода (по која е снимен и истоимениот филм). Книгата раскази Вљубен дух била објавена во 1976 година, на српскохрватски јазик.

Сите овие пет прозни дела го сочинуваат јадрото на неговото творештво и го потврдуваат Чинго како автор со својствен раскажувачки свет, исклучителен по својата оригиналност, едноставност, со својата поетичност и непосредност, со својата раскажувачка драматика. Неговото творештво е високо вреднувано од македонската и југословенската критика, а неговите дела се преведувани на: српскохрватски, словенечки, албански, руски, полски, француски, унгарски и германски.

Чинго е автор на следниве дела:

• „Пасквелија“ (раскази, 1963)

• „Семејството Огулиновци“ (раскази, 1965)

• „Нова Пасквелија“ (раскази, 1965)

• „Сребрените снегови“ (роман за деца, 1966)

• „Пожар“ (раскази, 1970)

• „Големата вода“ (роман, 1971)

• „Жед“ (сценарио, 1971)

• „Поле“ (сценарио, 1971)

• „Образов“ (драма, 1973)

• „Ѕидот, водата“ (драма, 1976)

• „Вљубениот дух“ (раскази, 1976)

• „Кенгурски скок“ (драма, 1979)

• „Макавејските празници“' (драма, 1982)

• „Накусо“ (раскази, 1984)

• „Пчеларник“ (сценарио, 1988)

• „Гроб за душата“ (раскази, 1989)

• „Бабаџан“ (роман, 1989)

• „Бунило“ (раскази, 1989)

• „Ал“ (проза, 1989)

Награди;

• Рациново признание

• „11 Октомври“

• „1 Мај“

 

• Стерино позорје

]]>
contact@mxradio.com.mk (MX Радио) Охрид Fri, 10 Aug 2018 17:07:12 +0200
Фестивал на сирење и вино во Охрид http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/festival-na-sire-e-i-vino-vo-okhrid http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/festival-na-sire-e-i-vino-vo-okhrid Фестивал на сирење и вино во Охрид

Прв ден (10.08.2018)Петок

 

17:00  Поставување на штандовите и распоред на учесниците

 

 

21:00  Свечено отворање и поздравен говор на претставник од локална самоуправа на општина Охрид

21:15 Презентација и дегустација на производи збогатена со музичка програма (Ансамбл Билјана Јуниор)

24:00  Затворање на прв ден фестивалот

 

 

Втор ден ( 11.08.2018)Сабота

 

17:00 Продолжување на манифестацијата

 

21:00 Презентација и дегустација на производи збогатена со    музичка програма (Оркестар Климе Садило)

 

24:00 Затворање на фестивалот

]]>
contact@mxradio.com.mk (MX Радио) Охрид Fri, 10 Aug 2018 17:05:04 +0200
Пуштена во употреба новата автобуска станица во Охрид +ВИДЕО http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/pushtena-vo-upotreba-novata-avtobuska-stanitca-vo-okhrid-video http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/pushtena-vo-upotreba-novata-avtobuska-stanitca-vo-okhrid-video Пуштена во употреба новата автобуска станица во Охрид +ВИДЕО

Денес со пригодна свеченост беше пуштена во употреба новата Автобуска станица во Охрид. На свеченоста присуствуваше премиерот Зоран Заев, охридскиот градоначалник Јован Стојаноски, сопственикот и дел од менаџментот на „Делфина Турс“ и бројни гости.

Премиерот Зоран Заев го истакна задоволството од развојот на Охрид со вакви модерни проекти, кои ќе ја збогатат севкупната понуда.
- Ние како јавна администрација ги продолжуваме сите убави работи кои се отпочнати и пред нас, со што испраќаме порака до сите инвеститори за стабилност во државата и за доволна мотивираност, затоа што сме свесни дека за да се влезе во вакви проекти треба да соберете повеќе храброст. Посебно ми е драго што е ова домашна инвестиција, ќе овозможи приход на локално и државно ниво, отвора работни места, но и ги охрабрува и сите потенцијални инвеститори да се одлучат да влезат во нардени инвестиции, потенцира – истакна во своето обраќање Заев.

{youtube}O8F6LK8BWlQ{/youtube}
Градоначалникот Јован Стојаноски ја поздрави капиталната  инвестиција која ќе донесе многу квалитативни промени во Охрид.
- Посакувам се што ветивте и започнавте да го реализирате во зацртаниот рок. Среќни сме што како град имаме прилика да го отвориме овој капитален објект кој во иднина ќе придонесе за повеќе туристи, зголемен туристички промет и подобрување на туристичката понуда и содржина. До премиерот упатувам  порака да ги поддржува и зголемува ваквите капитални инвестиции во нашиот град -  потенцира Стојаноски.
Сопственикот на компанијата “Делфина Турс“, Аднан Исмаил истакна дека она што пред три години беше на хартија, стана охридска реалност.

{youtube}Zl8F-J0y_oI{/youtube}
- Горди сме што Охрид доби една од најмодерните автобуски станици во регионот. Заедно со автобуската добивме одобрение за градба на трговски центар кој ќе биде прв од ваков вид не само во Охрид туку и во регионот. Двата проекта се вкупна инвестиција од 7 милиони евра и вкупна изградена површина од 18 600 м². Првата фаза од проектот е завршена новата автобуска располга со модерни сервисни и услужни простории, чекална, четири шалтери за продажба на билети, кафетерија и слично со вкупна изградена површина од 1100 м². Перонскиот дел е со површина од 2 200 м², располага со осум појдовни и осум дојдовнио перони. Со модерната автобуска и трговскиот центар, Охрид ќе добие нови современи обележја, отворање повеќе работни места со што ќе дадеме и наш придонес да го спречиме иселувањето на младите, со понуда на работен ангажман не само на локално туку и на регионално ново – подвлече Исмаил.
На свеченоста беше означен и стартот на градежните работи за изградба на современиот трговски центар – Охрид Малл. Тоја ќе располага со површина од 10000 м² за комерцијално работење и 7 500 м² паркинг простор. Исмаил рече дека Охрид Малл ќе биде изграден за една година.

]]>
contact@mxradio.com.mk (MX Радио) Охрид Wed, 01 Aug 2018 16:18:18 +0200
Преку европски фондови ќе се зголемува прекуграничната соработка http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/preku-evropski-fondovi-e-se-zgolemuva-prekugranichnata-sorabotka http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/preku-evropski-fondovi-e-se-zgolemuva-prekugranichnata-sorabotka Преку европски фондови ќе се зголемува прекуграничната соработка

Градоначалникот Јован Стојаноски денеска имаше работна средба со Никола Бертолини раководител на секторот за соработка  на Делегацијата на Европската Унија во Македонија и Министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу.

На средбата се разговараше за  прекуграничната соработка  и искористување на ИПА програмите на Европската Унија  во областа на земјоделството и руралниот развој, образованието, како и за конкурентноста и економското окружување.Посебно беше потенцирано дека е потребна зголемена соработка со невладиниот сектор кој со  нивните активности видно придонесува за развој на граѓанското општество.

]]>
contact@mxradio.com.mk (MX Радио) Охрид Fri, 27 Jul 2018 09:19:33 +0200
Празнична вечерна богослужба во Св. Богородица Бочничка http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/praznichna-vecherna-bogosluzhba-vo-sv-bogoroditca-bochnichka http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/praznichna-vecherna-bogosluzhba-vo-sv-bogoroditca-bochnichka Празнична вечерна богослужба во Св. Богородица Бочничка

Дебарско-кичевската епархија ги известува своите православни верници дека на 27 јули  2018 година (петок), во црквата „Света Богородица Болничка“ – Охрид,

со почеток 18:00 часот ќе се служи празнична вечерна богослужба по повод празникот „Св.мч-ци Кирик и Јулита“. 

28. јули 2018 година (сабота), со почеток во 7:30 часот ќе се служи празнична утрена богослужба и света божествена литургија, по завршувањето на литургијата во дворот на црквата свештенослужителите ќе извршат свечен водосвет.

Дебарско-кичевската епархија ги повикува сите свои верници на за-едничко прославување на овој празник.

 

]]>
contact@mxradio.com.mk (MX Радио) Охрид Fri, 27 Jul 2018 09:14:33 +0200
Свикана 40-та седница на Советот на Општина Охрид http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/svikana-40-ta-sednitca-na-sovetot-na-opshtina-okhrid http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/svikana-40-ta-sednitca-na-sovetot-na-opshtina-okhrid Свикана 40-та седница на Советот на Општина Охрид

Врз основа на член 39 од Законот за локалната самоуправа („Сл.весник на РМ“ бр.5/2002) и член 26 од Статутот на општина Охрид („Сл.гласник на општина Охрид“

бр.8/2007,01/08,10/10,05/11,09/14 и 14/14), претседателот на Советот донесува:

Р Е Ш Е Н И Е 
ЗА СВИКУВАЊЕ НА ЧЕТИРИНАЕСЕТТАТА СЕДНИЦА    
НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА ОХРИД

ЈА СВИКУВАМ четиринаесеттата седница на Советот на општина Охрид на ден 27.07.2018 година (`петок ) со почеток во 11,00 часот.
Седницата ќе се одржи во зградата на Општина Охрид.
За седницата го предлагам следниот:

Д Н Е В Е Н   Р Е Д

Усвојување на записниците од 11-та, 12-та и 13-та седница

 1. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на програмата  за работа на советот на општина Охрид за 2018 година за периодот од 01.01. до 30.06.2018 година.
 2. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на  програма  за поттикнување на развојот на туризмот на општина Охрид 2018 за периодот од 01.04. до 30.06.2018 година.
 3. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на програмата за поддршка на локалниот економски развој на општина Охрид  за периодот од 01.04.  до  30.06.2018 година.
 4. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на програмата за финансиските потреби на територијалната противпожарна единица Охрид за периодот од 01.04. до  30.06.2018 година.
 5. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за работењето на одделението за даноци за периодот од 01.01. до  30.06.2018 година.
 6. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за работењето на одделението за комунални такси за периодот од 01.01.  до 30.06.2018 година.
 7. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на програмата за изработка на урбанистички планови на територијата на општина Охрид за 2018 година за периодот од 01.04. до 30.06. 2018 година.
 8. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на програмата за заштита на животната средина и природата за 2018 година за периодот од 01.01. до 30.06.2018 година.
 9. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на програмата за одржување  јавна чистота за 2018 година за периодот од 01.04. до  30.06.2018 година.
 10. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на програмата за одржување и користење на паркови и зеленило за 2018 година за периодот од 01.04. до 30.06.2018 година.
 11. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на развојната програма за одржување и заштита на локални патишта, улици и регулирање на режим на сообраќај за 2018 - 2020 година за периодот од 01.01. до 30.06.2018 година.
 12. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на развојната програма други комунални услуги 2018 - 2020 година за периодот од 01.01. до 30.06.2018 година.
 13. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на развојната програма за изградба на системи за водоснабдување 2018 - 2020 година за периодот од 01.01. до 30.06.2018 година.
 14. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на развојната програма за изградба и реконструкција на локални патишта и улици 2018 - 2020 година за периодот од 01.01. до 30.06.2018 година.
 15. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на развојната програма за  јавно осветлување 2018-2020 година за периодот од 01.01. до 30.06.2018 година.
 16. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на развојната програма за изградба на системи за одведување и прочистување на отпадни води 2018 - 2020 година за периодот од 01.01. до 30.06.2018 година.
 17. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на развојната програма за изградба на сообраќајна сигнализација за 2018 – 2020 година за периодот од 01.01. до 30.06.2018 година.
 18. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на развојната програма за уредување  градежно земјиште за 2017 - 2019 година за периодот од 01.01. до 30.06.2018 година.
 19. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на развојната програма за активностите на општина Охрид во областа на образованието за  2018-2020  за периодот од 01.01. до 30.06.2018 година.
 20. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на развојната програма за детска заштита за 2018 - 2020 година за периодот од 01.01. до 30.06.2018 година.
 21. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на програмата за социјална заштита за 2018 година за периодот од 01.01. до 30.06.2018 година.
 22. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за реализација на програмата за спорт и рекреација за периодот од  01.04.2018 до 30.06.2018  година.
 23. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за работењето на одделението за култура за периодот од 01.01. до 30.06.2018 година.
 24. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за остварување на буџетот    на општина охрид за периодот од 01.01. до 30.06.2018 година.
 25. Предлог-одлука за усвојување на измените  на Програмата за работа на советот на општина Охрид за 2018 година.
 26. Предлог-одлука за усвојување на измените  на Програмата за противпожарна заштита за 2018 година.
 27. Предлог-одлука за усвојување на измените на  Програмата за подршка на локалниот економски развој на општина Охрид за 2018 година.
 28. Предлог-одлука за усвојување на измените на Програмата за поттикнување на развојот на туризмот на општина Охрид за 2018 година.
 29. Предлог-одлука за усвојување на измените  на Програмата за заштита на животната средина и природата за 2018 година.
 30. Предлог-одлука за усвојување на измените  на Програмата за одржување на јавна чистота за 2018 година.
 31. Предлог-одлука за усвојување на измените на Програмата за одржување и користење на паркови и зеленило за 2018  година.
 32. Предлог-одлука за усвојување на измените и дополнувањата на развојната програма за изградба на системи за одведување и пречистување на отпадни води  за 2018 година.
 33. Предлог-одлука за усвојување на измените и дополнувањата на развојната програма други комунални услуги  за 2018 - 2020 година.
 34. Предлог-одлука за усвојување на измените и дополнувањата на развојната програма за изградба и реконструкција на локални патишта и улици за период  2018 - 2020 година.
 35. Предлог-одлука за усвојување на измените и дополнувањата на програмата за јавно осветлување за 2018 година.
 36. Предлог-одлука за усвојување на измените и дополнувањата на развојната програма за уредување на градежно земјиште за 2018 - 2020 година.
 37. Предлог-одлука за усвојување на измените и дополнувањата на развојната програма за изградба на системи за водоснабдување за период од 2018 - 2020 година.
 38. Предлог-одлука за усвојување на измените и дополнувањата на развојната програма за одржување и заштита на локални        патишта, улици и регулирање на режим на сообраќај за 2018 - 2020 година.
 39. Предлог-одлука за усвојување на измените и дополнувањата на развојната програма за изградба на сообраќајна сигнализација  за 2018 - 2020 година.
 40. Предлог-одлука за усвојување на измените на програмата за спорт и рекреација за 2018 година.
 41. Предлог-одлука за усвојување на измените и дополнувањата на  програмата за активностите на општина Охрид во областа на образованието за 2018 година
 42. Предлог-одлука за изменувње и дополнување на Буџетот на ЕЛС Охрид за 2018 година.
 43. Предлог-одлука за  измена и дополнување на Одлуката за извршување на Буџетот на општина Охрид за 2018 година.
 44. Предлог-одлука за прифаќање донација на паркиралиште за велосипеди.
 45. Предлог-одлука за давање во закуп на недвижен имот.
 46. Предлог-одлука за давање на користење  недвижен имот.
 47. Предлог-одлука за прифаќање донација на училишна и медицинска опрема.
 48. Предлог-одлука за прифаќање донација на училишна, облека, постелнина и медицинска опрема.
 49. Предлог-одлука за утврдување на приоритет  на проектите.
 50. Предлог-одлука за давање согласност за намената на инвестицијата.
 51. Предлог-одлука за одобрување на паричен и непаричен придонес за кофинансирање на предлог подпроект - реконструкција на Кеј „Македонија“ – општина Охрид.
 52. Предлог-одлука  за усвојување на Извештајот за работaта на ЈП „Билјанини Извори“ - Охрид за периодот од 01.01. до 31.03. 2018 година.
 53. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за работењето и остварените резултати на ЈП„Охридски Комуналец“ - Охрид за периодот од 01.01. до 31.03.2018  година.
 54. Предлог-одлука  за усвојување на Извештајот oд работењето и остварените резултати на ЈП Градски Пазар Охрид за периодот од 01.01. до 31.03.2018 година.
 55. Предлог-одлука  за усвојување на финансискиот Извештај на МЈП „Проаква“ - Струга РЕ „Водовод“ -  Охрид за периодот од 01.01. - 31.03.2018 година.
 56. Предлог-одлука за усвојување на Извештајот за работењето на ЈП„Нискоградба Охрид“ - Охрид за периодот од 01.01. до 31.03.2018  година.
 57. Предлог-одлука за  разрешување членови во Управниот одбор на ЈОУДГ „Јасна Ристеска“ – Охрид.
 58. Предлог-одлука за разрешување и именување членови во Управниот одбор на ЈП „Билјанини Извори” Охрид.
 59. Предлог-одлука за разрешување и именување членови во Надзорниот одбор за контрола на материјално – финансиското работење на ЈП „Билјанини Извори” Охрид.
 60. Предлог-одлука за разрешување и именување членови во Управниот одбор на ЈП „Градски гробишта” Охрид.
 61. Предлог-одлука за разрешување и  именување членови во Надзорниот одбор за контрола на материјално – финансиското работење на ЈП „Градски гробишта” Охрид.
 62. Предлог-одлука за разрешување и именување членови во Управниот одбор на ЈП „Охридски Комуналец” Охрид.
 63. Предлог-одлука за разрешување и именување членови во Надзорниот одбор за контрола на материјално – финансиското работење на ЈП „Охридски Комуналец” Охрид.
 64. Предлог-одлука за разрешување и именување членови во Управниот одбор на ЈП „Нискоградба Охрид” Охрид.
 65. Предлог-одлука за разрешување и именување членови во Надзорниот одбор за контрола на материјално – финансиското работење на ЈП „Нискоградба Охрид” Охрид.
 66. Предлог-одлука за разрешување и именување членови во Управниот одбор на ЈП Градски Пазар Охрид.
 67. Предлог-одлука за разрешување и именување членови во Надзорниот одбор за контрола на материјално – финансиското работење на ЈП Градски Пазар Охрид.
 68. Предлог-одлука за разрешување и именување членови во Управниот одбор на МЈП „Проаква” Струга.
 69. Предлог-одлука за разрешување и именување членови во Надзорниот одбор за контрола на материјално – финансиското работење на МЈП „Проаква” Струга.
]]>
contact@mxradio.com.mk (MX Радио) Охрид Fri, 27 Jul 2018 09:05:26 +0200
Фатен рибокрадец на дело http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/faten-ribokradetc-na-delo http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/faten-ribokradetc-na-delo Фатен рибокрадец на дело

Поради постоење основи на сомнение за сторено казнено дело „незаконит риболов”, СВР Охрид поднесе кривична пријава против Н.Б.(49) од Охрид.

 

 

На први јули оваа година, при реализирани акциски мерки за лица кои вршат незаконит риболов, пријавениот, во близина на еден хотел на Охридското крајбрежје е забележан како од водите на Охридско езеро вади рибарска мрежа. По извршена контрола на пловниот објект, полициските службеници забележаа рибарска мрежа во должина од 20 метри со  улов на околу 3 килограми разновидна риба. Пронајдените предмети, по претходно известување до Јавен обвинител се одземени. 

]]>
contact@mxradio.com.mk (MX Радио) Охрид Fri, 27 Jul 2018 08:53:11 +0200
Од понеделник сите таксисти од Охрид ќе можат да си подигнат магнетни картички http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/od-ponedelnik-site-taksisti-od-okhrid-e-mozhat-da-si-podignat-magnetni-kartichki http://mxradio.com.mk/mx/vesti/okhrid/od-ponedelnik-site-taksisti-od-okhrid-e-mozhat-da-si-podignat-magnetni-kartichki Од понеделник сите таксисти од Охрид ќе можат да си подигнат магнетни картички
Јавното претпријатие Билјанини Извори ги известува сите таксисти и такси компании кои имаат решение за вршење на превоз на патници дека од понеделник 30 јули ќе започнеме со издавање на специјални пропусници за непречено возење во зоната на Стар град.
Сите заинтересирани ги повикуваме да дојдат во дирекцијата на ЈП Билјанини Извори (Спортска сала Билјанини Извори) од 8 - 15 часот започнувајќи од понеделник и со себе да носат решение за такси превозник и копија на сообраќајна дозвола.
Специјалната дозвола - магнетна картичка која се издава чини 150 денари и се плаќа еднократно.
]]>
contact@mxradio.com.mk (MX Радио) Охрид Fri, 27 Jul 2018 08:49:57 +0200